1102 Budapest, Halom utca 16/A.+36 1 260 0502+36 30 409 2633

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit tegyünk, ha elrontottunk egy blokkot és már ki is nyomtuk a pénztárgépből?

Legyen mindig kéznél Pénztárgép napi bevételének módosító tételei nyomtatványunk. Ebben tudjuk lesztornózni, majd a könyvelésre leadni. Ez a nyomtatvány is szigorú számadású, így a Szigorú számadású nyomtatványok beszerzésének nyilvántartási nyomtatványba is be kell jegyeznünk.

A rontott blokk sztornózásának menete a következő:

 • A pénztárgépnek a címzésbe beírandó azonosító számaként a pénztárblokkon megjelenő 9 jegyű számot kell feltüntetni. (ez a blokk alján található A12345678 - minden gépnek saját száma van)
 • A nyomtatványt naponta és pénztárgépenként, többműszakos egységben pénztárosonként kell kiállítani.
 • Áthozatot csak akkor kell bírni, ha a két pénztárzárás közötti forgalom több lapra terjed, egyébként ez az első tétel sora.
 • A tétlszámozást naponként vagy műszakonként újra kell kezdeni.
 • A "bizonylatszám" rovatban a bevételt csökkentő tételekről készült bizonylatok sorszámát kell feltüntetni.
 • A "szöveg" rovatban a bevételt csökkentő tétel jogcímét kell feltüntetni. (pl.: téves beütés, áruvisszavétel, üvegvisszaváltás, stb. ) Az üvegvisszaváltás blokkjait összesítve lehet beírni.
 • Ha az a.) sorba átvitel kerül, akkor azon a lapon a következő két sor üresen marad.
 • Ha az a.) sorba a nap vagy műszak végének "összesen" adata kerül, akkor a b.) sorba a pénztárgépben a zárás időpontjában gyűjtött összeget kell beírni, a c.) sorba pedig a kettő különbözetét, mint módosított napi bevételt.
 • Mellékletként a bizonylatok darabszámát kell beírni, majd azokat a nyomtatvány kitépett lapjához csatolva kell irattározni.
Mi a teendő, ha megszünteti vállalkozását?
Milyen dokumentumok szükségesek a Telekomhoz, ha szüneteltetni, visszaaktiváltatni, deaktiváltatni szeretné, illetve fizetési módnak a csoportos beszedési megbízást választaná?

A következő nyomtatványok szükségesek hozzá:

 • szüneteltetési kérelem
 • visszaaktiválási kérelem
 • deaktiválási kérelem
 • csoportos beszedési megbízás
Kinek kötelező az éves felülvizsgálat? Mikor kell megcsináltatni?

Minden olyan vállalkozónak, aki online pénztárgépet használ. A vásárlástól számított, (amikor az online pénztárgép megszemélyesítése megtörtént az üzembe helyezési kóddal) 365 napon belül. Ezután már nem a beüzemelés időpontját, hanem a felülvizsgálat időpontját kell alapul vennünk. Tehát minden felülvizsgálat után, de 365 napon belül kell újra megcsináltatnunk, kizárólag szakszervizzel, igazolt műszerészekkel, akik ezután a NAV felé lejelentik a felülvizsgálatot.

Mi számít változó telephelynek? Hogyan kell bejelenteni?

Változó telephely az, amikor az adóalany az online pénztárgépet több üzemeltetési helyen is használja. Pl.: délelőtt az egyik telephelyen, délután a másik telephelyen van, vagy hétköznap az egyiken, hétvégén a másikon, illetve ha csak hétvégén van nyitva, akkor szombaton az egyik, vasárnap a másik helyen használja. Nem számít változó telephelynek az, ha csak szezonális időszakban használja a pénztárgépet.

( Erre az esetre szüneteltetési kérelmet nyújthat be a szezonális időszakon túli időre. ) Nem lehet átfedés a telephelyek nyitvatartása között, azaz a bejelentett nyitva tartási idő alatt csak azon telephelyen lehet használni az online pénztárgépet, amelyik éppen a bejelentés szerint nyitva tart. Amennyiben átfedés lehetséges, úgy minden telephelyre kell egy pénztárgép. Ha még nem történt meg a megszemélyesítése az online pénztárgépnek akkor, a PTGREG-VALT nyomtatvány (ilyenkor Változó üzem.hely felirat lesz látható a fejlécen), ha viszont már megtörtént az online pénztárgép beüzemelése, akkor viszont PTGTAXUZ nyomtatvány benyújtásával lehet a változást bejelenteni.

Megváltozott a cég üzemeltetési helye?

NGM rendelet 52. § (1)-(2) bekezdése értelmében, ha megváltozik a cég üzemeltetési helye, akkor amennyiben még nem történt meg az online pénztárgép beüzemelése PTGREG-MOD adatlap, ha már megtörtént a megszemélyesítés, akkor pedig PTGTAXUZ adatlap benyújtásával lehet a változást bejelenteni az adóhatósághoz. A változás bejelentést az üzemeltetési hely megváltoztatása előtt 5 nappal kell benyújtani.

Megváltozott a cégneve?

Amennyiben megváltozott a cégneve a PTGTAXUZ adatlapot ügyfélkapun keresztül nyújtsa be a NAV-hoz. Ezután a NAV frissíteni fogja a fejlécet az Ön online pénztárgépén. Szerviznek fejlécet már nem áll módjában módosítani!

Hogyan tud beüzemelési kódot kérni? Hogy néz ki és mi az?

A beüzemelési kódot PTGREG adatlapon, ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Itt az adóalanynak kötelessége megadnia az üzemeltetési helyet is. Kérje könyvelője segítségét! A NAV 5 napon belül megküldi az adóalany részére a két oldalas dokumentumot. Ezen szerepelni fog a cég székhelye, üzemeltetési helye és beüzemelési kódja is. A beüzemelési kód úgy néz ki, mint egy vonalkód, alatta pedig 16 számjegy található. Ezzel a számsorral végzi el a megszemélyesítést az online pénztárgép szerviz, azaz összeköti a pénztárgépet, a NAV szerverével.

Mi az üzemeltetési hely?

Az üzemeltetési hely az a pénzátvételi hely, ahol az online pénztárgépet használják!

Szükséges-e az online pénztárgéphez internet kapcsolat?

NEM! Sokan az online szó jelentését egyenlővé teszik az internet kapcsolattal, ami nem is baj, hisz ugye az is online, viszont nem csak az online.

Valójában mit is takar az online szó?

Az online szó jelentése: élő, folyamatosan elérhető, kapcsolatban levő, rendszerhez, hálózathoz kapcsolt, közvetlen kapcsolaton alapuló információ közvetítő, illetve adat cserélő eljárás.

Tehát akinek még nincs internete, csak ez miatt ne köttesse be, mondhat bárki, bármit! Ezek a pénztárgépek a mobiltelefonhoz hasonlóan, az éteren keresztül küldik az információkat a NAV szerverére.

Mi az az AEE?

Az AEE az Adóügyi Ellenőrző Egység rövidített neve, melynek az a szerepe az online pénztárgépben, hogy folyamatosan gyűjtse, majd szövegfájlokban tárolja a kassza használata során az adatokat. A NAV szerver bármilyen időpontban, (akár éjjel illetve hétvégén is) utasíthatja, hogy küldje meg az adóhatóság felé az eltárolt adatokat! A megtelt (ami minimum egymillió kiadott bizonylat adatait tárolja) vagy meghibásodott AEE-t sem törölni sem újra felhasználni nem lehet!

Csak személyesen a tulajdonos veheti át az online pénztárgépet?

Nem! Amennyiben nincs lehetősége befáradni üzletünkbe úgy meghatalmazottja is átveheti az új pénztárgépét! Nem kell mást tennie, csak a szükséges dokumentumokon kívül hozzon magával a megbízott gépenként egy meghatalamazást, mely letölthető itt.

Ha szükséges futárszolgálattal is ki tudjuk küldeni az online pénztárgépet, de ne feledje el ennek hátrányait sem. Az egyik, hogy pénzbe kerül, a másik pedig az, hogy az online pénztárgéphez igaz, hogy kap használati útmutatót mégsem tehetjük egyenrangúvá egy személyes oktatással ezt. Az ingyenes oktatással lehetősége van megfogni az online pénztárgépet, papírszalagot cserélni benne, napnyitást illetve zárást végezni rajta. Tehát kézzel foghatóvá tesszük az Ön számára, hogy ne idegeskedjen azon, hogy véletlenül valamit rosszul csinál. Ellenben, ha csak egy kezelési útmutatót kap idejét rabolja vele míg végig olvassa és még az is kérdéses, hogy egyértelmű-e Önnek az alapján az online kassza kezelése vagy sem.

Amennyiben nem találta meg a keresett információt írja meg nekünk!

Legfrissebb hírek

Ne béreljen, vásároljon

Kiszámolta már, hogy a bérlés tényleg megéri-e Önnek?

Kiemelt ajánlatunk

Új vállalkozásához szükséges online pénztárgép? Esetleg meghibásodott régi készüléke?

Nézze meg kínálatunkat, vagy érdeklődjön telefonon akciós ajánlatainkról!

Online pénztárgépek részletre
Online pénztárgépek részletre!Részletfizetés: 13.800 Ft+áfa/hó, 12 hónapos futamidővelVásárlás előtt érdeklődjön új online pénztárgép akciónkról (06 30 409 2633;...