AP CASH CENTRUM KFT | 1102 BUDAPEST HALOM U.16/A. | TEL:+36 1 260 0502 | halompenztargep@gmail.com

AP Cash Centrum Kft

Online pénztárgép - HÍREK

2016. október 17.

50.000Ft állami támogatás a szolgáltató szektornak...


Több mint 20 ezer vállalkozás pénztárgépbeszerzéséhez nyújt segítséget a kormányzat. A támogatás összege kasszánként 50 ezer forint, amelyet a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetnek igénybe. Az érintetteknek érdemes körültekintően választani, ugyanis csak az olyan új, műszaki paraméterekkel bíró pénztárgép után jár az 50 ezer forintos támogatás, amely 2016. november 30-ig kiadott forgalmazási engedéllyel rendelkezik.
A támogatás tehát a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, azaz a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.
A támogatás iránti kérelmet – a rendelet hatálybalépését követő 8. naptól – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet majd benyújtani.  Az érintetteknek több mint öt hónapjuk van a támogatás igénybevételére, tekintettel arra, hogy a kérelem benyújtásának végső – és egyben jogvesztő – határideje 2017. március 31-e.  A támogatás igénybevétele a lehető legegyszerűbb módon történik, a vállalkozónak gyakorlatilag 50 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a pénztárgép megvásárlásakor.
A jogszabálytervezet szövege itt érhető el!

Forrás: piacesprofit.hu2016. szeptember 06.

Kitolták a határidőt a szolgáltató szektornak...


Varga Mihály elmondta: a 2016 költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást tudjon adni ezen eszközök beszerzéséhez. A tárca azt tervezi, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe való bekötéséhez összességében több mint 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre – tette hozzá. 

A korábban tervezett szeptember végi időpont helyett a kötelezett szolgáltatók, így például a ruhatisztítók, autójavítók a pénzváltókkal és a taxisokkal együtt január elsejétől lesznek kötelesek az online pénztárgépeket használni – mondta a miniszter, hozzátéve: az erről szóló rendeletmódosítás hamarosan megjelenik.
A dolog indokoltnak tűnik, mivel szeptember elejéig a NAV adatai szerint a mintegy 18 ezer érintettből alig 1500-an igényelték az ehhez szükséges kódot.
Forrás: piacesprofit.hu


2016. szeptember 01.

Felülvizsgálják a masszőrök online kassza használatára való kötelezettségét...

A fizikai közérzetet javító szolgáltatók közé tartoznak a masszőrök, akik május közepén jelezték, nem tudják vállalni a terheket. A masszőrök nem tudják kigazdálkodni a pénztárgép beszerzését és használatát, ezért vagy befejezik tevékenységüket, vagy feketén folytatják – mondta a Masszőrök Egyesületének vezetője.
Lázár János bejelentette, hogy decemberben felülvizsgálják az intézkedést. Emellett azt kérte,hogy a masszőröket képviselő szakszövetségek jelentkezzenek a kormánynál, hogy az NGM asztalára kerüljenek a tapasztalatok.

Forrás:piacesprofit.hu


2016. március 30.

ONLINE PÉNZTÁRGÉP HASZNÁLATÁRA KÖTELEZETTEK 2016. SZEPTEMBER 30-ÁTÓL ILLETVE 2017. JANUÁR 01-JÉTŐL!

A következő vállalkozások kötelezettek az online pénztárgépek használatára 2016. szeptember 30-ától:

 • gépjármű-javítási
 • karbantartási tevékenységet
 • gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet
 • motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzők
 • plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók
 • diszkót, illetve tánctermet működtetők
 • ruházati tisztító szolgáltatást végzők
 • különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások

TEÁOR LISTA SZERINT:

 

 1. a 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási
 2. a 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelemi,
 3. a 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási,
 4. 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag plasztikai sebészeti,
 5. 93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetési,
 6. 96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási,
 7. 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, és
 8. 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási

 

2017. január 1-jétől a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez 
2017. január 1-jétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni a NAV-nak.


2016. március 25.

MÓDOSULT A NAV JOGSZABÁLY...

48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosítása a 9/2016. (III. 25.) NGM rendelettel egészült ki, miszerint a kötelező éves felülvizsgálatot az online pénztárgép szerviz csak a pénztárgép üzemeltetési helyén végezheti el.

24. § (1) A Rendelet 48. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:„(1a) Az éves felülvizsgálata) forgalmazói szoftver-felülvizsgálatból, valamint
b) szervizes helyszíni vizsgálatból áll.
(1b) Az (1a) bekezdés a) pontja szerinti felülvizsgálat a forgalmazó kötelezettsége, amelynek keretében elvégzi az általa forgalmazott pénztárgépek AEE szoftver jogszabályoknak való megfelelőségének vizsgálatát és szükség szerinti módosítását a módosítást szükségessé tevő jogszabályban meghatározottak szerint, mely tényről az AEE gyártó által kiállított egyedi azonosító számmal rendelkező igazolást köteles beszerezni, mely igazolást a szervizes helyszíni vizsgálat során a szerviz az adóalany részére átadni köteles. Ezt a tevékenységet kizárólag az adott típus szervizelésére jogosult műszerész végezheti.”
(2) A Rendelet 48. § (2)-(4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Az (1a) bekezdés b) pontja szerinti felülvizsgálatot a pénztárgép üzembe helyezését, illetve legutóbbi éves szervizelését követő 1 éven belül kell elvégeztetnie az üzemeltetőnek.
(3) Az éves felülvizsgálat során a szerviz
a) ellenőrzi, hogy nem történt-e illegális beavatkozás a pénztárgépen,
b) ellenőrzi, hogy a pénztárgép működése, működési körülményei megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak,
c) szükség esetén kicseréli az AEE akkumulátorát.
(4) Az (1a) bekezdés b) pontja szerinti éves felülvizsgálatot a szerviznek a pénztárgépnaplóban dokumentálnia kell.”

Forrás: net.jogtar.hu


2016. március 22.


Újabb ágazatokra terjesztik ki az online kasszák használatát...

2016. szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől a kormány további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.


A gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzők, a plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók, a diszkót, illetve táncteremet működtetők, a ruházati tisztító szolgáltatást végzők és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások lesznek kötelezettek az online pénztárgép használatára szeptember 30-ától, 2017. január 1-jétől pedig a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez – tudatta Varga Mihály. A tárcavezető megjegyezte, hogy 2017. január 1-jétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni a NAV-nak.

A tárcavezető leszögezte: a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve: a tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének.
A jogkövetően működő vállalkozások pozitív visszajelzése, a nemzetközi érdeklődés mellett az államkassza bevételi adatsora is bizonyítja a rendszer sikerességét – emelte ki Varga Mihály.


Forrás: kormany.hu2015. november 20.

Taxisok, tisztítók, pénzváltók készülhetnek az online kasszára...

Újabb ágazatokat köteleznek arra, hogy a pénztárgépeiket kössék be az adóhivatalhoz. Most a szolgáltatási szektor van soron, az ígéretek szerint most elegendő időt hagynak a felkészülésre. A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására, valamint az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál, egyebek mellett a gépjármű szervizeknél, taxiknál, tisztítóknál, a konditermeknél, a wellnessnél pénzváltóknál – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A miniszter korábban már jelezte: ezúttal elegendő időt adnak a felkészülésre, a cél, hogy a következő évet már minden vállalkozás úgy kezdhesse meg, hogy tudja: kell-e új berendezést vennie, s ha igen, mikorra kell azt rendszerbe állítania. Mérlegelik azt is, hogy kell-e az államnak segítséget nyújtania a beszerzéshez.Tavaly az uniós adatok alapján több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ennek a növekménynek legalább a fele, 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a feketegazdaság visszaszorításából eredt – tette hozzá a miniszter. Korábban már pedzegette a kormányzat, hogy kiterjesztik a szolgáltatásokban is az online kasszát, de Orbán Viktor akkor nemet mondott a kezdeményezésre.

Online kassza jön a Zimmer Freibe is...

Most is sokan feketéznek a magánszállásadók közül, de a jövő év elejétől még nagyobb lehet azok száma, akik nem jelentik be ezen tevékenységüket, mivel 2016. január 1-től számukra is kötelező lesz online kasszát beüzemelni. A cél épp a tisztább működés lenne, de sokaknak túl nagy teher lesz az új szabály.A magánszálláshely szolgáltatást egyre jobban ellenőrizték az elmúlt években, már nem csak az önkormányzatok nézik a szabályos működést, de forgalmukról minden hónapban, napi bontásban a NAV-nak is jelentést kell küldeniük. Az év végéig azonban a magánszállásadóknak az online pénztárgépek rendszerébe is be kell kapcsolódniuk. Szakmai szervezetek szerint ez sokak számára túl nagy anyagi teher lesz és feladhatják a tevékenységüket – legalábbis hivatalosan.A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) alelnöke a Napi Gazdasaságnak azt nyilatkozta, a belföldi turizmus válság utáni visszaesése egyébként is megtizedelte ezt a szektort, az érintetteknek pedig valóban nagy problémát jelent az online kassza bevezetésének kötelezettsége, főként azért, mert az állami támogatás ellenére a többségnek anyagilag megterhelő az új készülék beszerzése.

Kérdés, hogy mit jelent ez például az egyéb szálláshely kategóriába tartozó Airbnb számára, ami egyelőre működhet szabályosan. Mivel a rendelet azokra vonatkozik, akik a TEÁOR’08 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végeznek. A szálláshely szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rend. szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatók, ideértve a falusi szálláshely szolgáltatókat is, TEÁOR’08 55.20 kódú Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás alá tartoznak.

 Forrás:piacesprofit.hu

 

2015.09.07.

Az online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolat biztosítása

Ahhoz, hogy a NAV le tudja kérni az online pénztárgép adatait online kapcsolatra van szükség, melyet az online pénztárgép üzemeltetőjének folyamatosan biztosítania kell! (az online kapcsolat nem internet elérhetőséget jelent, hanem jelen esetben az online pénztárgépbe épített SIM modult. )


Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a jogszabályban előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható.
Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet. 

Az online pénztárgép üzemeltetőjének adatszolgáltatási kötelezettsége van! Ahhoz, hogy az online pénztárgép kommunikálni tudjon a NAV szerverével kötelessége szerződést kötnie az adatkapcsolatot biztosító (pénztárgépenként eltérő) Szolgáltatóval, illetve a szerződés megkötése után ennek havi díját meg kell fizetnie!
(Az online pénztárgép vásárlásakor a pénztárgép megszemélyesítésével egyidejüleg kell megkötnie a szerződést ott, ahol vásárolja az online pénztárgépet!)

Ha az online pénztárgép üzemeltetője nem köt szerződést vagy huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatás díját, úgy a Szolgáltatónak joga van az adatkapcsolat megszüntetésére. Az online pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modul letiltásával az adatkapcsolat végleg megszűnik, ezáltal az adóügyi ellenőrző egység is és az online pénztárgép is alkalmatlanná válik a jogszabályoknak megfelelő használatra. 

Amennyiben a SIM modult végleg letiltja a Szolgáltató, úgy a pénztárgép üzemeltetőjének saját költségére új AEE-t kell vásárolnia és beszereltetnie az online pénztárgépébe. 

A NAV naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett online pénztárgépek működéséről és folyamatosan ellenőrzi az adatszolgáltatást.

Forrás: nav.gov.hu2015.07.07.

Az év végéig a magánszállásadókat is kötelezik az online pénztárgépekre való átállásra!


Az érintetteknek nagy problémát jelent az online kassza bevezetésének kötelezettsége, hiszen az állami támogatás ellenére is nagy anyagi megterhelést jelent a többségüknek. A rendszerre az év végéig kell berendezkedniük a szállásadóknak annak ellenére, hogy bevételeik már így is átláthatóak. Havonta elektronikusan jelenteniük kell az adóhatóságnak a forgalmukat és a szálláshelyeken megforduló vendégek száma alapján az önkormányzatok folyamatosan ellenőrzik az idegenforgalmi adó beszedését is.

Függetlenül attól, hogy havi jelentést tesznek és az önkormányzatok is ellenőrzik őket nagyon sokan még mindig feketén foglalkoznak ingatlanjaik bérbe adásával. 
Az online kasszák bevezetésének célja, hogy a piac ezen területén is megszüntessék a szabálytalanságokat. 
Szabó Géza a Fatosz (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének) alelnöke elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek az érintett minisztériumokkal, hogy el érjék a rendelkezés enyhítését.

Forrás: napigazdasag.hu2015.04.20.

Állami támogatást vehetnek igénybe azoknak az ágazatoknak a vállalkozásai, amelyekre hamarosan kiterjesztik az online pénztárgépek használatának kötelezettségét. Az egyeztetés időszaka még tart, a nyitott kérdések tisztázása után az új szabályok hamar megjelenhetnek- írja a Napi Gazdaság.


Állami támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, amelyeket hamarosan arra kötelez a jogszabály, hogy online pénztárgépet vásároljanak meg. A nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára Pankucsi Zoltán elmondása szerint eddig nagyjából kétszázezer új típusú gépet helyeztek üzembe a kereskedelemben és a vendéglátásban. A kötelezettek köre bővülni fog, a jövőben – a tervek szerint – ilyen készülékeket kell használniuk a taxisoknak, a fodrászoknak, a műkörömépítőknek, a kozmetikusoknak, az állatorvosoknak, a fényképészeknek és az edzőtermek üzemeltetőinek is.

Jelenleg az egyeztetés időszaka tart, az új rendelkezések csak akkor léphetnek életbe, ha mindenki felkészült az előírások végrehajtására – mondta a helyettes államtitkár. 

Forrás: napigazdasag.hu


2015. 02.06.

Most már biztos...
Fodrászoknál, kozmetikusoknál és taxisoknál is bevezetik az online pénztárgépek használatát. Már csak a határidőre várunk.

Amennyiben megjelenik a rendelet 50.000 szolgáltatónak lesz kötelező az online pénztárgépek használata. Előfordulhat, hogy egy szalonban akár 10-12 pénztárgépet is használhatnak egyszerre (vállalkozók számától függően), hisz az online pénztárgépek még nem teszik lehetővé, hogy egy pénztárgépet több felhasználó egyszerre használjon. A pénztárgépre kötelezettek köre, tehát nem csak azon vállalkozók számával bővül, akik termékeket értékesítenek (hisz azoknak eddig is kellett pénztárgép), hanem a jogszabály meghozatalával már azokra kell gondolnunk, akik szolgálatatást nyújtanak.
Az MPSZ-en (Magyar Pénztárgép Szövetség) keresztül a piac képviselői kérték az NGM-et, hogy vonják be őket a rendelet előkészítésébe. A kormány most nyitott a szakmai vélemények meghallgatására, elkerülve ezáltal a korábbi időszak hibáit.

Forrás: vg.hu


2015. 02.04.

Mire figyeljen oda online pénztárgép és a NAV közötti adatkapcsolat folyamatos biztosítása érdekében

Az ÁFA-törvény változása 1 2015. január 1-jétől előírja az online pénztárgépekhez adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltatók (Szolgáltató) részére, hogy a szolgáltatás esetleges szüneteltetéséről, megszüntetéséről tájékoztatassák a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV).

Az online pénztárgépek adatait a NAV közvetlen lekérdezéssel éri el. Az így megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét folyamatosan biztosítani kell, ez a pénztárgép üzemeltetőjének felelőssége 2.
Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a Rendeletben 3 előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható. Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.
A pénztárgép üzemeltetője nem tesz eleget a vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének például az alábbi esetekben: 
– nem köt szerződést az adatkapcsolat biztosítására egy erre alkalmas szolgáltatóval 
– a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató nem biztosítja az adatkapcsolatot 
– a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató korlátozza az adatkapcsolatot.
A szolgáltató és a pénztárgép üzemeltetője között kötött szolgáltatási szerződés szerint a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modult véglegesen letilthatja a szolgáltató, amennyiben az üzemeltető huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatási díjat. Végleges letiltás esetén a teljes AEE cseréje válhat szükségessé.
A NAV naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett online pénztárgépek működéséről és folyamatosan ellenőrzi az adatszolgáltatást.
A tájékoztató a pénztárgép üzemeltetők informálását szolgálja annak érdekében, hogy az üzemeltetők elkerülhessék az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatti mulasztási bírság kiszabását.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 
1. Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv-t módosító 2014. évi LXXIV. törvény 122. §. 
2. Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. 178 § (1a) bekezdés 
3. 48/2013 (XI.16.) NGM rendelet

Forrás: nav.gov.hu

2015.01.01.

2015. január 1-jétől változik a pénztárgép használatra kötelezett adóalany számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége

2015. január 1-jétől valamennyi pénztárgép használatra kötelezett adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti (ideértve azokat is, akik korábban mentesültek az adatszolgáltatási kötelezettség alól), köteles az általa e tevékenységhez kapcsolódóan kibocsátott valamennyi számláról adatszolgáltatást teljesíteni inden hónap 15. napjáig PTGSZLAH adatlapon köteles elektronikus úton megküldeni az adóhatóság felé.


Forrás: nav.gov.hu


2015.01.05.

Kötelező az online pénztárgépek felülvizsgálata!


Minden online pénztárgépet a vásárlástól számított egy éven belül kötelezően felül kell vizsgáltatnia a felhasználónak. 
A felülvizsgálatot kizárólag a NAV által nyilvántartott szerviz végezheti. Ezen felül a felülvizsgálatot végző személynek plombanyomóval és műszerész igazolvánnyal kell rendelkeznie. A felülvizsgálat során a szervizes ellenőrzi, hogy nem történt-e illegális beavatkozás (plomba ellenőrzés, gépház átvizsgálása), az AEE-t (Adóügyi Ellenőrző Egységet), ha szükséges ennek akumulátorát is cserélik. A felülvizsgálat elvégzését követően a műszerész a gépnaplóba bejegyzi a felülvizsgálatot, majd a NAV felé is lejelenti. 

48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet

Önnek csak annyi a dolga, hogy a felülvizsgálathoz gondoskodjon a gépnapló meglétéről!

A régi pénztárgépeknél egyszerűbb volt mindenkinek, hisz február vége volt a határidő. Most a beüzemelés időpontját, majd a későbbiek folyamán a felülvizsgálat időpontját kell alapul vennünk, hogy a következő felülvizsgálat benne legyen a 365 napban és ne kapjon büntetést emiatt. 
Ezért kérünk mindenkit, hogy segítsük egymás munkáját! Mi észben tartjuk, hogy az Ön online péntárgépének mikor van a felülvizsgálati ideje, de ezt tegye meg Ön is a saját érdekében!

2014.09.11.

A NAV 200 revizorral kezdte meg ellenőrzését


Elsősorban vendéglátóipari egységekben ellenőriztek, ahol találtak még olyan helyet, ahol nem csak online pénztárgép nem volt, de még nyugtát sem kaptak. Még mindig sokan gondolják úgy, hogy ő megúszhatja és halogathatja az online pénztárgépre való átállást. Most bebizonyosodott ismét, hogy ez nem vicc. Vagy aki annak tartja: a poén vége az lett, hogy két étterem és egy kávézó bezárása várható ezek után. Megéri?

Bővebben itt olvashat


2014.08.11.

Megszűnik az eBEV-es megrendelés


"A NAV honlapján az online pénztárgép megrendelés céljára kialakított internetes felületen (eBEV szolgáltatás) 2014. augusztus 15-től nem adható le megrendelés, és 2014. augusztus 31-e után a felület nem lesz elérhető."

Ami mindenkinek fontos...

"Fontos! Ha az online pénztárgép üzembe helyezésre került, az üzemeltető köteles az üzlet eladóteréből a hagyományos pénztárgépet eltávolítani."

Bővebb információ itt

Forrás: nav.gov.hu2014.07.31.

ELÉRKEZETT A VÉGSŐ HATÁRIDŐ A PÉNZTÁRGÉP CSERÉRE!

A véghatáridőről egyeztetett ma a Pénztárgép Munkabizottság. A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak.

A kormány a tisztességes, jogkövető, régóta online kasszát használó vállalkozások és a költségvetési bevételek növelése érdekében döntött a véghatáridő kitűzése mellett. 

Az a vállalkozás, amelyik szeptember elsejétől nem online pénztárgépet használ, komoly szankcióra számíthat. Az átállást elmulasztó céget egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, és az üzlethelységet is lezárhatja 12 nyitvatartási napra.

Forrás: kormany.hu 


"Az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgéppel kapcsolatos NGM rendeletek módosításáról szóló 24/2014. (VII. 31.) NGM rendelet [1] véghatáridőt határozott meg az online pénztárgépek bevezetésére.
Hagyományos pénztárgépek (ideértve az elektronikus naplóval nem rendelkező, valamint az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket is) – a II. pontban foglalt kivétellel – 2014. augusztus 31-ét követően nem üzemeltethetőek.
A 2014. augusztus 31-ei véghatáridő alól két kivétel van:
2015. január 1-jéig üzemeltetheti a hagyományos pénztárgépet  a pénztárgép használatra nem kötelezett adóalany, illetve az adóalany azon tevékenysége tekintetében, amely vonatkozásában nem kötelezett pénztárgép használatra.
-2014. december 31-ig – átmenetileg – jogosult üzemeltetni a hagyományos pénztárgépet az üzemeltető abban az esetben, ha az üzembe helyezett online pénztárgép meghibásodik..."

Bővebb információ itt

Forrás: nav.gov.hu
2014.07.03.

A pénztárgépes nyugta helyett számítógépes nyugta nem bocsátható ki!

"2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet.

... az az adóalany, aki a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. számú melléklete alapján nyugtaadási kötelezettségének kizárólag pénztárgéppel tehet eleget, a pénztárgépes nyugta helyett számítógépes nyugtát nem bocsáthat ki."

Bővebb információ itt

Forrás: nav.gov.hu2014.06.05.

Adatszolgáltatás PTGSZLAA adatlapon

"A PTGSZLAA adatlap a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló 50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (továbbiakban: NGM rendelet) 9/A. § (1) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez rendszeresített nyomtatvány. Az NGM rendelet 9/A. § (1) bekezdésében foglaltakból következően azoknak a számláknak az adatairól kell adatot szolgáltatni, amely számlákat pénztárgéppel előállítandó nyugta helyett bocsát ki az adóalany. Nem kell benyújtani aPTGSZLAA adatlapot, amennyiben az adatszolgáltatási időszakban számla kibocsátás nem történt."

Bővebb információ itt

Forrás: nav.gov.hu2014.05.30.

Az online pénztárgép üzembe helyezéséhez, valamint az adóügyi ellenőrző egység (AEE) cseréjéhez szükséges üzembe helyezési kód igényléséről

"A Pénztárgép1rendelet 44. § (1) bekezdése alapján az adóalany (továbbiakban: üzemeltető) új pénztárgép üzembe helyezését, illetve a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységének cseréjét megelőzően köteles ezt a tényt az állami adóhatósághoz bejelenteni. Erre a célra „a pénztárgép regisztrációhoz szükséges egyedi azonosító/támogatás igényléséhez – PTGREG” jelű nyomtatvány került rendszeresítésre. "

Bővebb információ itt

Forrás: nav.gov.hu2014.03.20.

Kontrollszalagos (elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép) adómemóriájának kiíratása

"A 48/2013 (XI. 15.) NGM rendelet 69. § (2) bekezdése értelmében a régi 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet szabályainak hatályon kívül helyezés előtti előírásait kell alkalmazni, ennek megfelelően év végén a pénztárgép adómemóriájának teljes kiíratását – a bevétellel való egyeztetés érdekében – el kell végezni, és azt az ellenőrzés céljára megőrizni. Az adómemória kiíratását 2013. december 31-i fordulónappal kell elvégezni."

Elektronikus naplóval rendelkező pénztárgép adómemóriájának kiíratása

"A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 71. § (4) bekezdése értelmében az elektronikus naplós pénztárgépek adómemóriáját – a 2013. január 1. és a használatból történő kivonás közötti időszak vonatkozásában – az üzemeltető főszabály szerint 2014. február 28-ig köteles kiíratni."

Bővebb információ itt

Forrás: nav.gov.hu